Ran Kiritsuke е јапонски облик на главниот готвачки нож.
Kiritsuke обликот е мешавина од класичниот готвачки нож и сантоку ножот.
Изгледот на kiretsuke донекаде потсетува на танто сечилата, врвот на сечилото е праволиниски оборен како шпиц
Сепак ова е главен готвачки универзален нож , супер погоден за обработка на секаков вид на храна , зеленчук , овошје месо или риба.
Ran серијата има јадро од VG10 челик со цврстина од супер 61HRC со вкупно 69 слоја железо,односно од по 34 слоја на секоја страна од наизменично мек и Stainless челик, вкупно 69 слоја .
Површината на сечилото има препознатлива дамаст шара.
Рачката е од црна micarta прицврстена со две метални нитни и има метален завршеток на крајот. Микарта е одобрена од FDA дирекции за храна и познато е дека е одлично отпорна при користење.Сјајно е финиширана и ќе трае со децении.
На самото сечило впишано е името на серијата
Ran серијата е особено популарна , со прифатлив ранг на цена и одлични перформанси
Ножот е наменет за обработка на сите видови храна односно за сечење, дробење , правилно сецкања на селенчук , овошје , месо , риба и друга храна
Рачно е направен во Seki City Јапан
Одржување со плакнење во вода со поредок детергент
Ножот треба да се чува од удари или испуштања на под. Ножот не е предвиден да се удира врз него. Не смее да се пере во машина за садеви
Yaxell Ran Kiritsuke нож
модел број 36034
Должина на сечилото 200mm
Ширина на сечилото 47mm
Вкупна должина
Тврдост на сечилото 61±1 HRC
Тежина 246 gr